El camí de Sant Jaume s’estén fins al Maresme

per FAGEM,

FEDE CEDÓ, Mataró

“El camí de Sant Jaume és el que fan els pelegrins fins al sepulcre de l’apòstol”. Així justifica Joaquim Arnó, president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, la iniciativa que suposa la inclusió d’una nova ruta compostel·lana a la comarca costanera, d’acord amb la Federació d’ Associacions d’ Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya. Un conveni que es donarà a conèixer el proper mes d’abril. El del Maresme serà el primer traçat peregrinal que transcorre per la costa catalana.

D’aquesta manera, una de les grans peregrinacions de la cristiandat podrà estendre’s cap a la costa Mediterrània si, com sembla, prospera el projecte d’ampliació de la ruta compostel·lana.

El nou traçat, que a Catalunya rep el nom de Camí de Sant Jaume, entroncarà amb el que procedeix de la Jonquera recorrent la part litoral de l’antiga Via Augusta romana. Des de Girona es dirigeix cap a Ripoll i d’allà cap a Manresa fins a confluir al monestir de Montserrat, previ pas per Monistrol i Olesa, punts des d’on prossegueix cap a Igualada.

El futur itinerari també es plantejarà com a complement als traçats ja existents, com els que ara enllacen el monestir de Sant Pere de Rodes fins a Alcarràs passant per Montserrat.

La via Marina, tal com es coneixerà el traçat de la romana Via Augusta, tindrà tres etapes diferenciades, en un recorregut que inicialment sumarà un total de 30 quilòmetres com a màxim. El primer recorrerà la Selva Marítima per Blanes i Lloret de Mar fins a Sant Pol de Mar.

La petita població del Maresme serà una de les etapes més destacades, ja que allà s’hi troba l’església de Sant Jaume, patró de la localitat. D’es d’aquí el traçat dirigirà el pelegrí fins a Mataró, des d’on es derivarà cap als turons de Parpers en direcció a Granollers a través del poble de Dosrius.

Per la costa, el nou camí de Sant Jaume anirà paral·lel al traçat de l’actual carretera N-II. Un tram que els municipis del Maresme ja fa anys que reivindiquen com el passeig marítim de la costa, una via urbana pacificada.

A Mataró, un altre camí adjacent es perllonga fins a Barcelona. “Recorre la part descoberta de la Via Augusta”, explica Arnó, fins a l’església de Sant Martí de Provençals, des d’on traçarà un recorregut urbà pel carrer Ferran fins a l’església de Sant Jaume. Des d’allà, la ruta es dirigirà a Sant Cugat.

És gràcies a la col·laboració de la Federació Excursionista de Catalunya, explica el mateix Joaquim Arnó, que el nou camí de Sant Jaume podrà incloure al traçat de pelegrins els actuals senders senyalitzats, com ara la ruta GR-92, que connecta la costa amb l’interior. De la mateixa manera, també es podran integrar els diferents itineraris esportius que impulsa la Diputació de Barcelona.

Alhora, el projecte preveu incloure a la ruta compostel·lana del Maresme la senda dels camins de la Guerra Civil, que marquen els fortins o búnquers ubicats al llarg del litoral i que recorden l’època bèl·lica de la història espanyola recent.

La nova ruta del camí de Sant Jaume per la costa mediterrània serà aprovada en la pròxima convenció de pelegrins. La XVIII trobada d’associacions jacobees de l’Ebre i del Mediterrani, que se celebrarà l’abril del 2018 a Mataró i que consolidarà un nou traçat que la comarca, es planteja com tot un nou atractiu turístic.

Tot i els avenços en la consolidació del nou traçat a la costa del Maresme, això porta implícits una sèrie de compromisos ineludibles que ha d’assumir el territori per on transcorre la ruta. Així, els pobles que acullin la ruta jacobea s’han de comprometre a cuidar, promocionar i mantenir els valors del pelegrí. En paral·lel, el Maresme ja treballa perquè hostals, hotels i albergs s’adaptin i es comprometin amb l’atenció als viatgers que recalin a la comarca.

Els camins de Sant Jaume presenten diversos itineraris que transcorren per territori hispanofrancès, i que van ser declarats el primer itinerari cultural europeu pel Consell d’Europa el 1987. Les rutes franceses van ser declarades partimoni de la humanitat per la Unesco, com posteriorment ho van ser les espanyoles.

El camí de Sant Jaume cada any és recorregut per més de 200.000 pelegrins. El creixement anual s’estima en un 10%. La majoria el recorren a peu des de les ciutats més pròximes a Santiago de Compostel·la. L’anomenat camí francès suma més del 30% dels caminants. El del Maresme seria considerat un camí menor, precisament d’aquells que estan experimentant un creixement més important, per sobre del camí tradicional, que a l’estiu és especialment freqüentat per pelegrins espanyols i la resta de l’any per una majoria de visitants estrangers.

Fede Cedó | Federico Cedó García
FEDE CEDÓ Editores Web LV a Mataró

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Cursos del mes de març: DESCARREGAR

Cursos Pla d'IGUALTAT: DESCARREGAR

La FAGEM és membre de: