El camí de Sant Jaume s’estén fins al Maresme

per FAGEM,


FEDE CEDÓ, Mataró

“El camí de Sant Jaume és el que fan els pelegrins fins al sepulcre de l’apòstol”. Així justifica Joaquim Arnó, president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, la iniciativa que suposa la inclusió d’una nova ruta compostel·lana a la comarca costanera, d’acord amb la Federació d’ Associacions d’ Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya. Un conveni que es donarà a conèixer el proper mes d’abril. El del Maresme serà el primer traçat peregrinal que transcorre per la costa catalana.

D’aquesta manera, una de les grans peregrinacions de la cristiandat podrà estendre’s cap a la costa Mediterrània si, com sembla, prospera el projecte d’ampliació de la ruta compostel·lana.

El nou traçat, que a Catalunya rep el nom de Camí de Sant Jaume, entroncarà amb el que procedeix de la Jonquera recorrent la part litoral de l’antiga Via Augusta romana. Des de Girona es dirigeix cap a Ripoll i d’allà cap a Manresa fins a confluir al monestir de Montserrat, previ pas per Monistrol i Olesa, punts des d’on prossegueix cap a Igualada.

El futur itinerari també es plantejarà com a complement als traçats ja existents, com els que ara enllacen el monestir de Sant Pere de Rodes fins a Alcarràs passant per Montserrat.

La via Marina, tal com es coneixerà el traçat de la romana Via Augusta, tindrà tres etapes diferenciades, en un recorregut que inicialment sumarà un total de 30 quilòmetres com a màxim. El primer recorrerà la Selva Marítima per Blanes i Lloret de Mar fins a Sant Pol de Mar.

La petita població del Maresme serà una de les etapes més destacades, ja que allà s’hi troba l’església de Sant Jaume, patró de la localitat. D’es d’aquí el traçat dirigirà el pelegrí fins a Mataró, des d’on es derivarà cap als turons de Parpers en direcció a Granollers a través del poble de Dosrius.

Per la costa, el nou camí de Sant Jaume anirà paral·lel al traçat de l’actual carretera N-II. Un tram que els municipis del Maresme ja fa anys que reivindiquen com el passeig marítim de la costa, una via urbana pacificada.

A Mataró, un altre camí adjacent es perllonga fins a Barcelona. “Recorre la part descoberta de la Via Augusta”, explica Arnó, fins a l’església de Sant Martí de Provençals, des d’on traçarà un recorregut urbà pel carrer Ferran fins a l’església de Sant Jaume. Des d’allà, la ruta es dirigirà a Sant Cugat.

És gràcies a la col·laboració de la Federació Excursionista de Catalunya, explica el mateix Joaquim Arnó, que el nou camí de Sant Jaume podrà incloure al traçat de pelegrins els actuals senders senyalitzats, com ara la ruta GR-92, que connecta la costa amb l’interior. De la mateixa manera, també es podran integrar els diferents itineraris esportius que impulsa la Diputació de Barcelona.

Alhora, el projecte preveu incloure a la ruta compostel·lana del Maresme la senda dels camins de la Guerra Civil, que marquen els fortins o búnquers ubicats al llarg del litoral i que recorden l’època bèl·lica de la història espanyola recent.

La nova ruta del camí de Sant Jaume per la costa mediterrània serà aprovada en la pròxima convenció de pelegrins. La XVIII trobada d’associacions jacobees de l’Ebre i del Mediterrani, que se celebrarà l’abril del 2018 a Mataró i que consolidarà un nou traçat que la comarca, es planteja com tot un nou atractiu turístic.

Tot i els avenços en la consolidació del nou traçat a la costa del Maresme, això porta implícits una sèrie de compromisos ineludibles que ha d’assumir el territori per on transcorre la ruta. Així, els pobles que acullin la ruta jacobea s’han de comprometre a cuidar, promocionar i mantenir els valors del pelegrí. En paral·lel, el Maresme ja treballa perquè hostals, hotels i albergs s’adaptin i es comprometin amb l’atenció als viatgers que recalin a la comarca.

Els camins de Sant Jaume presenten diversos itineraris que transcorren per territori hispanofrancès, i que van ser declarats el primer itinerari cultural europeu pel Consell d’Europa el 1987. Les rutes franceses van ser declarades partimoni de la humanitat per la Unesco, com posteriorment ho van ser les espanyoles.

El camí de Sant Jaume cada any és recorregut per més de 200.000 pelegrins. El creixement anual s’estima en un 10%. La majoria el recorren a peu des de les ciutats més pròximes a Santiago de Compostel·la. L’anomenat camí francès suma més del 30% dels caminants. El del Maresme seria considerat un camí menor, precisament d’aquells que estan experimentant un creixement més important, per sobre del camí tradicional, que a l’estiu és especialment freqüentat per pelegrins espanyols i la resta de l’any per una majoria de visitants estrangers.

Fede Cedó | Federico Cedó García
FEDE CEDÓ Editores Web LV a Mataró

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

BASES IX PREMIS FAGEM 2018

Els darrers nou anys la FAGEM, Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, entitat que representa el teixit empresarial de la comarca del Maresme, ha entregat els seus reconeixements amb la finalitat de donar visibilitat pública a les millors iniciatives empresarials sorgides a la comarca.

Enguany els premis s'entregaran en base a les següents condicions:


1. PERÍODE DE PRESENTACIÓ DE  CANDIDATURES

El període de presentació de les candidatures per a la IX edició dels Premis FAGEM és del 19 de juliol al 17 de setembre del 2018.


2. CATEGORIES

En aquesta edició dels Premis FAGEM s’han establert una categoria de premi i tres mencions especials:

  • Premi FAGEM a la Trajectòria Empresarial La FAGEM vol premiar aquella empresa que durant el 2017 i, en general, durant els darrers anys, s'hagi distingit per la seva trajectòria empresarial i per la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic del territori. Es valorarà especialment la innovació en el sector d’activitat on l’empresa desenvolupa el projecte, la viabilitat del projecte i la creació de llocs de treball com a conseqüència directa del projecte. També es tindran en compte les accions desenvolupades i els resultats obtinguts, així com aquells fets de rellevància aconseguits al llarg de la seva trajectòria empresarial. Inscriure'm!
  • Menció  especial Capgròs al Jove Empresari menor de 41 anys La FAGEM vol valorar la tasca d’aquells emprenedors i emprenedores que amb el seu esforç i dedicació aconsegueixen engegar nous projectes empresarials. El jurat tindrà en compte la consolidació de la idea de negoci inicial, la seva viabilitat econòmica, l’esperit emprenedor, la trajectòria de l'empresari o empresària i els reptes i perspectives de futur. Poden optar a aquest guardó tots els empresaris menors de 41 anys durant el 2017. 
  • Menció  especial a la Dona Empresària Dintre de la feina que està portant a terme la FAGEM en el camp de la igualtat de gènere empresarial a la comarca, el 2017 l'entitat va impulsar aquest reconeixement que busca premiar el talent femení de dones empresàries i líders de projectes al nostre territori. El jurat valorarà la seva trajectòria, que hagi excel·lit en la gestió, que sigui artífex de bones pràctiques i actuï de manera considerada en relació amb els recursos interns i externs de la seva organització empresarial. Inscriure'm!
  • Reconeixement  de la FAGEM a la contribució a l'Associacionisme Empresarial La junta de la FAGEM, com és habitual, retrà homenatge a aquell empresari o empresària maresmenca, que per la seva trajectòria professional, suposi un actiu per la comarca. Es valorarà la seva trajectòria, la seva contribució al desenvolupament econòmic, les seves qualitats i el seu compromís amb l'emprenedoria i el món empresarial. L’elecció d’aquest reconeixement és intern.


3. MEMBRES DEL JURAT

El jurat estarà format pels membres  del Consell Executiu de la FAGEM i un membre designat pel patrocinador  d'aquests guardons.

Les deliberacions del jurat es faran a partir de tota la documentació aportada per les empreses candidates. Es seleccionaran tres candidates per categoria i el veredicte del jurat es donarà a conèixer durant la celebració de la Nit de l'Empresariat.

4. REQUISITS

4.1. Podran optar als premis aquells empresaris de nacionalitat espanyola, i estrangers residents, que desenvolupin la seva activitat empresarial a la comarca del Maresme.

4.2. Una mateixa empresa o persona física només podrà presentar-se a una categoria dels premis. La FAGEM es reserva la possibilitat de canviar de categoria, prèvia consulta amb el candidat.

4.3. Per accedir a les categories dels premis, s’haurà d’omplir el formulari penjat a la pàgina web de la FAGEM (www.fagem.org). Alhora, aquest es pot acompanyar de tot aquell material complementari que a judici del candidat pugui ser d’interès per a l’avaluació de la seva candidatura.

4.4. La informació s’haurà de presentar abans del 17 de setembre del 2018 a les 23.59 hores

4.5. El jurat realitzarà una revisió de les candidatures dels finalistes, entre les quals es seleccionaran els guanyadors, que es donaran a conèixer durant l’acte de lliurament dels guardons. La decisió del Jurat serà inapel·lable.

4.6. Els premis no es comunicaran, en cap cas, abans de l’acte de lliurament, que tindrà lloc el 18 d'octubre de 2018.

4.7. Per a cada categoria esmentada hi haurà tres finalistes i un únic premiat.

4.8. La informació subministrada es considera confidencial, i només serà utilitzada pels membres del jurat a efectes exclusius del premi.


La participació  en els Premis  FAGEM suposa el coneixement i l’acceptació de les presents bases.


La FAGEM és membre de: