Les dades del mes de maig deixen el Maresme amb una taxa d'atur del 12,05%

per FAGEM,


El 59% de les persones aturades al Maresme té més de 45 anys


atur maresme

El mes de maig ha sumat una nova baixada de l'atur al Maresme. 945 persones han abandonat la llista de demandants d'ocupació. Segons l'anàlisi fet per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, l'atur al Maresme manté dues característiques: una elevada feminització i una cronificació entre les persones majors de 45 anys. Les darreres dades indiquen que el 59% de les persones inscrites com a demandants de feina té més de 45 anys. A més, la taxa d'atur femenina es troba gairebé 5 punts per sobre de la masculina. A això s'afegeix una tercera dada: el 42,67% són aturats i aturades de llarga durada.

Les dades del mes de maig deixen el Maresme amb una taxa d'atur del 12,05% i 24.431 persones inscrites a les oficines d'ocupació com a demandants de feina. La baixada respecte al mes anterior ha estat del 3,72%, un percentatge que s'eleva fins el 6,82% en la comparativa interanual. La reducció de l'atur ha estat la nota dominant a tots els sectors econòmics amb percentatges que oscil·len entre el -8,15% de l'agricultura i el -2,76% de la construcció. La disminució percentual a la indústria ha estat del 4,18% i a la construció del 2,76%. En contrast, ha augmentat la demanda d'ocupació entre el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) en un percentatge del 0,13%.

La radiografia feta per l'Obsevatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal de l'atur al Maresme indica una forta feminització tant en volum com en taxa. De les 24.431 persones sense feina, 14.080 són dones (el 57,63%). A més, mentre la taxa d'atur masculí és del 9,72%, la femenina s'enfila al 14,63%.

Una altra característica molt marcada es troba en els grups d'edat. Del conjunt de persones aturades a la comarca, 14.380 (el 59%) tenen més de 45 anys i, dins d'aquest col·lectiu, el 58% són dones. I, un tercer element a tenir en compte a l'hora de definir les polítiques actives d'ocupació és el temps que la persona porta cercant feina. En el cas del Maresme, aquesta dada és força significativa atès que el 42,67% de les persones inscrites a les oficines d'ocupació pateixen atur de llarga durada.

LES DADES PER MUNICIPIS

En la comparativa mensual, 22 dels 30 municipis del Maresme han registrat reducció de l'atur. 2 (Òrrius i Sant Cebrià de Vallalta) no han variat les xifres anteriors i Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susnna, Teià i Tiana han comptabilitzat un lleuger increment. 

Tiana, amb una taxa d'atur del 6,19%, és el municipi del Maresme amb menys desocupació. Tampoc arriben al 7% Cabrera de Mar, Alella i Teià. Em canvi, superen la mitjana comarcal: Tordera, Santa Susanna, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Premià de Mar, Pineda de Mar, Palafolls, Mataró, Malgrat de Mar i Calella.


Clicar Aquí per a més informació

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

BASES IX PREMIS FAGEM 2018

Els darrers nou anys la FAGEM, Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, entitat que representa el teixit empresarial de la comarca del Maresme, ha entregat els seus reconeixements amb la finalitat de donar visibilitat pública a les millors iniciatives empresarials sorgides a la comarca.

Enguany els premis s'entregaran en base a les següents condicions:


1. PERÍODE DE PRESENTACIÓ DE  CANDIDATURES

El període de presentació de les candidatures per a la IX edició dels Premis FAGEM és del 19 de juliol al 17 de setembre del 2018.

BASES IX 

2. CATEGORIES

En aquesta edició dels Premis FAGEM s’han establert una categoria de premi i tres mencions especials:

 • Premi FAGEM a la Trajectòria Empresarial La FAGEM vol premiar aquella empresa que durant el 2017 i, en general, durant els darrers anys, s'hagi distingit per la seva trajectòria empresarial i per la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic del territori. Es valorarà especialment la innovació en el sector d’activitat on l’empresa desenvolupa el projecte, la viabilitat del projecte i la creació de llocs de treball com a conseqüència directa del projecte. També es tindran en compte les accions desenvolupades i els resultats obtinguts, així com aquells fets de rellevància aconseguits al llarg de la seva trajectòria empresarial.
 • Menció  especial Capgròs al Jove Empresari menor de 41 anys La FAGEM vol valorar la tasca d’aquells emprenedors i emprenedores que amb el seu esforç i dedicació aconsegueixen engegar nous projectes empresarials. El jurat tindrà en compte la consolidació de la idea de negoci inicial, la seva viabilitat econòmica, l’esperit emprenedor, la trajectòria de l'empresari o empresària i els reptes i perspectives de futur. Poden optar a aquest guardó tots els empresaris menors de 41 anys durant el 2017. 
 • Menció  especial a la Dona Empresària Dintre de la feina que està portant a terme la FAGEM en el camp de la igualtat de gènere empresarial a la comarca, el 2017 l'entitat va impulsar aquest reconeixement que busca premiar el talent femení de dones empresàries i líders de projectes al nostre territori. El jurat valorarà la seva trajectòria, que hagi excel·lit en la gestió, que sigui artífex de bones pràctiques i actuï de manera considerada en relació amb els recursos interns i externs de la seva organització empresarial. 
 • Reconeixement  de la FAGEM a la contribució a l'Associacionisme Empresarial La junta de la FAGEM, com és habitual, retrà homenatge a aquell empresari o empresària maresmenca, que per la seva trajectòria professional, suposi un actiu per la comarca. Es valorarà la seva trajectòria, la seva contribució al desenvolupament econòmic, les seves qualitats i el seu compromís amb l'emprenedoria i el món empresarial. L’elecció d’aquest reconeixement és intern.
 • 3. MEMBRES DEL JURAT

  El jurat estarà format pels membres  del Consell Executiu de la FAGEM i un membre designat pel patrocinador  d'aquests guardons.

  Les deliberacions del jurat es faran a partir de tota la documentació aportada per les empreses candidates. Es seleccionaran tres candidates per categoria i el veredicte del jurat es donarà a conèixer durant la celebració de la Nit de l'Empresariat.

  4. REQUISITS

  4.1. Podran optar als premis aquells empresaris de nacionalitat espanyola, i estrangers residents, que desenvolupin la seva activitat empresarial a la comarca del Maresme.

  4.2. Una mateixa empresa o persona física només podrà presentar-se a una categoria dels premis. La FAGEM es reserva la possibilitat de canviar de categoria, prèvia consulta amb el candidat.

  4.3. Per accedir a les categories dels premis, s’haurà d’omplir el formulari penjat a la pàgina web de la FAGEM (www.fagem.org). Alhora, aquest es pot acompanyar de tot aquell material complementari que a judici del candidat pugui ser d’interès per a l’avaluació de la seva candidatura.

  4.4. La informació s’haurà de presentar abans del 17 de setembre del 2018 a les 23.59 hores

  4.5. El jurat realitzarà una revisió de les candidatures dels finalistes, entre les quals es seleccionaran els guanyadors, que es donaran a conèixer durant l’acte de lliurament dels guardons. La decisió del Jurat serà inapel·lable.

  4.6. Els premis no es comunicaran, en cap cas, abans de l’acte de lliurament, que tindrà lloc el 18 d'octubre de 2018.

  4.7. Per a cada categoria esmentada hi haurà tres finalistes i un únic premiat.

  4.8. La informació subministrada es considera confidencial, i només serà utilitzada pels membres del jurat a efectes exclusius del premi.


  La participació  en els Premis  FAGEM suposa el coneixement i l’acceptació de les presents bases. 

La FAGEM és membre de: