ROSA JIMÉNEZ, propietària Perruqueria ROSI

Roser Moré,


Rosa Jiménez: “Hem de ser capaços d’oferir allò que el client no troba a internet”

Amb més de 40 anys d’experiència al món de la perruqueria i l’assessoria d’imatge, Rosa Jiménez explica a Foment de la Producció com veu el futur del sector.

Rosa Jiménez va a treballar amb 12 anys a la perruqueria de la seva cosina. Després de treure’s el títol, amb 18 anys, va muntar el seu propi negoci, Perruqueria Rosi, a la Plaça Catalunya de Mataró.

Recentment ha presentat el projecte de final de curs del Grau Superior d’Assessoria d’Imatge amb una exposició innovadora a la Delegació del Maresme de CAATEEB.

Com va néixer la idea de fer aquesta exposició?

Volia presentar un projecte diferent, innovador, que no fos el de sempre i se’m va ocórrer lligar l’art i la perruqueria. La idea era observar un quadre abstracte i, en funció del que em transmetés, elaborar un pentinat. L’objectiu era plasmar en un pentinat els codis que em transmetia un quadre, ja fos la llum, les línies, el volum, la textura, els colors… A l’escola Cazcarra de Barcelona, on estudio, els va encantar la idea perquè era innovadora i diferent.

foto exposicion

I com fa els salt el projecte fins a convertir-se en una exposició?

Els vaig presentar el projecte al Gremi de Perruqueria de Mataró i em van animar a materialitzar-lo. Llavors vaig anar a Sant Lluc per l’Art, l’associació de pintors perquè em deixessin quadres abstractes i vaig contactar també amb diferents perruqueres del gremi que es van animar a transformar allò que els transmetien els quadres abstractes en un pentinat. En total vam comptar amb 13 quadres i 13 pentinats que es van exposar el passat 23 d’abril a la Delegació del Maresme del CAATEEB.

Quina rebuda ha tingut la mostra?

Boníssima, va venir moltíssima gent. Sobretot pintors que només sabien el títol “Performance, un espai i un moment d’art i perruqueria” però que no tenien molt clar què hi trobarien. Davant de cada quadre hi havia un maniquí amb el pentinat que havia realitzat cada perruquer i una llegenda on s’explicava els codis amb els què s’havia inspirat. Va agradar molt a tothom, fins i tot hi ha una entitat que vol que exposem la col·lecció a un altre lloc.

Amb més de 40 d’experiència, com veu actualment el sector de la perruqueria? Com ha evolucionat?

Abans hi havia una clientela molt diferent. Cada client tenia el seu perruquer i gairebé assessor personal. Tot això ha evolucionat i ara ja no hi ha clients fidels. Tenen molts coneixements en tot gràcies a les xarxes socials i internet i arriba un moment en què s’ho fan ells a casa seva, fins i tot el color i les metxes i això ens ha fet mal.

I com es pot solucionar?

La nostra obligació com a perruquers és avançar-nos. Hem d’oferir allò que internet no pot donar, l’essència: estudiar la fisonomia de la persona i saber assessorar què li pot anar bé realment, quin és el color de tint que més l’afavoreix o més adient a la seva pell. Això no ho dóna internet i ens hem de formar per saber captar aquesta essència. Per això sempre intento estar al dia, reciclar-me i fer cursos.

La crisi econòmica també es va fer notar en el sector?

S’ha notat molt. Una persona que abans venia cada mes a tenyir.se, ara triga entre dos i tres mesos a tornar o fins i tot, en alguns casos, han deixat de tenyir-se. Nosaltres el que hem de fer és buscar eines per poder captar d’alguna manera aquests clients, entenen les seves necessitats.

Entre tots els locals que hi ha a Mataró, en què es diferencia Perruqueria Rosi?

Ara mateix hi ha molts locals, molts perruquers. Però jo penso que això és bo perquè fa que no et recolzis en la vagància, que hagis de sortir fora i espavilar-te. Has de trobar allò que et fa ser millor que la resta. En el meu cas, sóc especialista en recollits com demostra el primer premi de Catalunya i el tercer d’Espanya en recollits. Això és el que ens identifica però també treballem el color, la forma i l’assessorament personalitzat.

I tot això amb uns valors que per mi són molt importants: la professionalitat, la motivació, la iniciativa i, sobretot, molta qualitat.

La perruqueria és un sector amb innovació constant?

Sí, no tant pel que fa a maquinària, perquè sempre treballem amb les mans, però sí pel que respecta a productes i sobretot en temes del color. Sempre estem a la última en temes d’aplicació de colors, formes i a la recerca de noves textures innovadores.

La gent jove està interessada en la perruqueria i l’assessorament com a sortida professional?

L’interès de la gent jove en el sector és un problema. Aquí hi tinc nois que fan pràctiques i veig que els nois no tenen assumit el fet de treballar: pensen que venir a treballar és pentinar-se i parlar amb les clientes. Ells volen anar a un ritme molt pausat i quan estàs al món laboral el ritme és més accelerat i això no ho tenen encaixat. Tenen un altre tarannà, més lent i o canvien el xip o els costarà molt adaptar-se al ritme de treball d’una perruqueria. Això no és una fàbrica amb uns horaris pautats, el tracte ha de ser proper, molt humà i a una clienta no la pots deixar a mitges encara que sigui l’hora de plegar.

Per què vas decidir formar part del Gremi de Perruqueria i Estètica de Mataró i Maresme?

Des del primer dia que vaig obrir la perruqueria vaig agremiar-me perquè jo era una petita empresària sense coneixement i necessitava recolzament, algú que tingués més experiència que jo per poder plantejar els meus dubtes i que m’ajudés. Crec que, sobretot per al petit empresari, això és molt important.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies