Totón Comella al Via Empresa

per FAGEM Moré,

Viaempresa - Empresàries

Totón Comella: "Quan tens un negoci estàs obligat a aprendre cada dia"

La dissenyadora, que acaba de vendre la seva marca TCN a un fons d'inversió, es planteja un nou projecte empresarial a la seva mida

La constància i la capacitat de reciclar-se professionalment. Aquestes són les claus de l'èxit empresarial segons Totón Comella. La dissenyadora maresmenca, fundadora de la marca TCN, exemplifica ella mateixa l'èxit de les emprenedores amb la seva empresa de roba femenina. El seu secret, assegura, ha estat treballar de forma constant i aprenent sempre a reciclar-se, cosa que està fent ara de nou després d'haver venut la seva empresa. Així ho ha explicat en una trobada del col·lectiu Teixidores d'Idees, promoguda per la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM).

"Jo no pensava a ser empresària, jo volia fer alguna cosa que m'agradés i vaig començar a dissenyar patrons", explica. Així va ser com Comella va crear, l'any 86 i de forma pràcticament autodidacta, una marca de moda per a dones que es va acabar consolidant com un dels referents de la moda íntima i bany a escala internacional. "Tenia molt clar el tipus de producte que volia, però quan tens una empresa també has d'aprendre a parlar amb proveïdors, a negociar preus, a fer comunicació", explica.

A principis de 2017, la dissenyadora va vendre l'empresa TCN a un fons d'inversió i es va desvincular de la marca que va crear. Segons explica, els primers anys a la seva empresa van ser "magnífics" però als últims temps, "tot girava entorn dels números i això em va desgastar", confessa. "El món empresarial és molt dur, ha de prendre moltes decisions i de vegades no t'agrada el que has de fer", afegeix. L'esgotament la va portar a prendre aquesta decisió.

Un esgotament que també té a veure amb els canvis en el món de la moda i del consum: "TCN ha marcat un estil, i deixar aquesta petjada és tot un orgull, però avui en dia fas una col·lecció nova i a la primera desfilada ja te l'han copiat. La gent ja no valora tant els acabats i els detalls, tot es consumeix molt ràpidament".

Totón Comella, durant la seva participació a l'acte | Cedida
Totón Comella, durant la seva participació a l'acte de Teixidores d'Idees | Cedida  No obstant això, amb els mesos de descans, veu les coses d'una altra manera. "Estava convençuda de vendre el negoci, però ara no tant". Per això, ara Comella no descarta ara iniciar un nou projecte empresarial a la seva mida, que tingui a veure amb una altra de les seves passions, el dibuix. "Sempre he dibuixat però ara això em faltava, perquè avui en dia tot es fa digitalment", explica.

Tenir la ment oberta 

En la seva trobada amb les empresàries del Maresme, Comella les va encoratjar a "tenir la ment oberta i ser valenta". Segons Comella, no s'ha de tenir por a no saber de tot perquè "la vida sempre t'ensenya". A més, assegura que "cal estar molt al dia. Quan tens un negoci estàs obligat a aprendre cada dia" afirma. Per Comella, les claus per emprendre són "tenir-ho clar, ser molt treballador, ser molt constant i anar a aprendre".

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

FORMACIÓ FAGEM març 2018MARQUÈTING ON LINE (15 hrs)

Curs destinat a aconseguir una visió conjunta de les accions de màrqueting digital que es poden emprendre per promocionar productes i serveis. Aprendrem quant costen aquestes accions (en temps i en recursos) i com prioritzar-les. Curs teòric i pràctic centrat en l'anàlisi d'objectius per aconseguir resultats d'èxit en la promoció On Line. Repassarem els pilars bàsics del màrqueting a Internet i definirem estratègies que augmentin la rellevància demarca.

Dies:2, 9 i 23 de març ·Horari:de 9 a 14:00 hrs

Més informació/inscripcions: http://bit.ly/2DKzEPf


INTERPRETACIÓ DE PLANOLS (20 hrs)

Comprendre i imaginar una obra abans d'iniciar el seu procés de construcció.

Saber quina documentació gràfica es precisa en cada moment del procés constructiu.

Dibuix i croquis de plànols.

Dies i horaris: 5, 12, 19 i 26 de març de 9h a 14 hrs

Més informació/inscripcions: http://bit.ly/2EzNlwR


DESIGN THINKING (8 hrs)

Conèixerel Design Thinking, una metodologia de treball i innovació centrada en les persones. Es tracta de resoldre els problemes tal com ho faria un dissenyador, és a dir, partint de l'anàlisi de les necessitats dels usuaris ser capaços de generar diferents opcions, per posteriorment treballar amb prototips i veure què funciona.

Dies: 5 i 7 de març · Horari: de 15 a 19:00 hrs  

Més informació/inscripcions: http://bit.ly/2Cfr6i3


PROTOCOL d' ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE EN L'ENTORN LABORAL (PLA D'IGUALTAT)

Fomentar canvis per a afavorir la igualtat laboral en les empreses amb mesures de prevenció i conscienciació. Explicació del protocol per al’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.

Dia: 7 de març ·Horari: de 9 a 14:00 hrs

Més información/inscripcions: http://bit.ly/2HrIhfVLIDERATGE FACTOR W (PLA D’IGUALTAT)

Dirigit principalment a dones empresàries, càrrecs mitjos, filles d'empresaris i treballadores. 

Ets empresaria? Tens un càrrec intermig? Vols conèixer com pots liderar el teu equip?

Aquest és el teu curs!!

Saber liderar és un dels aspectes més difícils i alhora importants per aconseguir equips més productius, implicats i feliços.

Dia:14 de març · Horari: de les 9 a les 14:00 hrs

Més informació/inscripcions: http://bit.ly/2EDCPob


CAPTA CLIENTS AMB INSTAGRAM (12 hrs)

Adquirirels coneixements, habilitats i destreses que permetin, a travésd’Instagram, la xarxa social mes de moda, captar mes clients pelteu negoci.

Dies:12, 14 i 19 de març · Horari: de 15:00 a 19:00 hrs.

Més informació/inscripcions: http://bit.ly/2EzDXgGSUCCESSIÓ EN FEMENÍ (Pla d’ igualtat) (2 hrs) GRATUÏT!

Dia:21 de març · Horari:de 18.30 a 20:30 hrs.

La FAGEM és membre de: