Totón Comella al Via Empresa

per FAGEM,


Viaempresa - Empresàries

Totón Comella: "Quan tens un negoci estàs obligat a aprendre cada dia"

La dissenyadora, que acaba de vendre la seva marca TCN a un fons d'inversió, es planteja un nou projecte empresarial a la seva mida

La constància i la capacitat de reciclar-se professionalment. Aquestes són les claus de l'èxit empresarial segons Totón Comella. La dissenyadora maresmenca, fundadora de la marca TCN, exemplifica ella mateixa l'èxit de les emprenedores amb la seva empresa de roba femenina. El seu secret, assegura, ha estat treballar de forma constant i aprenent sempre a reciclar-se, cosa que està fent ara de nou després d'haver venut la seva empresa. Així ho ha explicat en una trobada del col·lectiu Teixidores d'Idees, promoguda per la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM).

"Jo no pensava a ser empresària, jo volia fer alguna cosa que m'agradés i vaig començar a dissenyar patrons", explica. Així va ser com Comella va crear, l'any 86 i de forma pràcticament autodidacta, una marca de moda per a dones que es va acabar consolidant com un dels referents de la moda íntima i bany a escala internacional. "Tenia molt clar el tipus de producte que volia, però quan tens una empresa també has d'aprendre a parlar amb proveïdors, a negociar preus, a fer comunicació", explica.

A principis de 2017, la dissenyadora va vendre l'empresa TCN a un fons d'inversió i es va desvincular de la marca que va crear. Segons explica, els primers anys a la seva empresa van ser "magnífics" però als últims temps, "tot girava entorn dels números i això em va desgastar", confessa. "El món empresarial és molt dur, ha de prendre moltes decisions i de vegades no t'agrada el que has de fer", afegeix. L'esgotament la va portar a prendre aquesta decisió.

Un esgotament que també té a veure amb els canvis en el món de la moda i del consum: "TCN ha marcat un estil, i deixar aquesta petjada és tot un orgull, però avui en dia fas una col·lecció nova i a la primera desfilada ja te l'han copiat. La gent ja no valora tant els acabats i els detalls, tot es consumeix molt ràpidament".

Totón Comella, durant la seva participació a l'acte | Cedida
Totón Comella, durant la seva participació a l'acte de Teixidores d'Idees | Cedida  No obstant això, amb els mesos de descans, veu les coses d'una altra manera. "Estava convençuda de vendre el negoci, però ara no tant". Per això, ara Comella no descarta ara iniciar un nou projecte empresarial a la seva mida, que tingui a veure amb una altra de les seves passions, el dibuix. "Sempre he dibuixat però ara això em faltava, perquè avui en dia tot es fa digitalment", explica.

Tenir la ment oberta 

En la seva trobada amb les empresàries del Maresme, Comella les va encoratjar a "tenir la ment oberta i ser valenta". Segons Comella, no s'ha de tenir por a no saber de tot perquè "la vida sempre t'ensenya". A més, assegura que "cal estar molt al dia. Quan tens un negoci estàs obligat a aprendre cada dia" afirma. Per Comella, les claus per emprendre són "tenir-ho clar, ser molt treballador, ser molt constant i anar a aprendre".

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

BASES IX PREMIS FAGEM 2018

Els darrers nou anys la FAGEM, Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, entitat que representa el teixit empresarial de la comarca del Maresme, ha entregat els seus reconeixements amb la finalitat de donar visibilitat pública a les millors iniciatives empresarials sorgides a la comarca.

Enguany els premis s'entregaran en base a les següents condicions:


1. PERÍODE DE PRESENTACIÓ DE  CANDIDATURES

El període de presentació de les candidatures per a la IX edició dels Premis FAGEM és del 19 de juliol al 17 de setembre del 2018.

BASES IX 

2. CATEGORIES

En aquesta edició dels Premis FAGEM s’han establert una categoria de premi i tres mencions especials:

 • Premi FAGEM a la Trajectòria Empresarial La FAGEM vol premiar aquella empresa que durant el 2017 i, en general, durant els darrers anys, s'hagi distingit per la seva trajectòria empresarial i per la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic del territori. Es valorarà especialment la innovació en el sector d’activitat on l’empresa desenvolupa el projecte, la viabilitat del projecte i la creació de llocs de treball com a conseqüència directa del projecte. També es tindran en compte les accions desenvolupades i els resultats obtinguts, així com aquells fets de rellevància aconseguits al llarg de la seva trajectòria empresarial.
 • Menció  especial Capgròs al Jove Empresari menor de 41 anys La FAGEM vol valorar la tasca d’aquells emprenedors i emprenedores que amb el seu esforç i dedicació aconsegueixen engegar nous projectes empresarials. El jurat tindrà en compte la consolidació de la idea de negoci inicial, la seva viabilitat econòmica, l’esperit emprenedor, la trajectòria de l'empresari o empresària i els reptes i perspectives de futur. Poden optar a aquest guardó tots els empresaris menors de 41 anys durant el 2017. 
 • Menció  especial a la Dona Empresària Dintre de la feina que està portant a terme la FAGEM en el camp de la igualtat de gènere empresarial a la comarca, el 2017 l'entitat va impulsar aquest reconeixement que busca premiar el talent femení de dones empresàries i líders de projectes al nostre territori. El jurat valorarà la seva trajectòria, que hagi excel·lit en la gestió, que sigui artífex de bones pràctiques i actuï de manera considerada en relació amb els recursos interns i externs de la seva organització empresarial. 
 • Reconeixement  de la FAGEM a la contribució a l'Associacionisme Empresarial La junta de la FAGEM, com és habitual, retrà homenatge a aquell empresari o empresària maresmenca, que per la seva trajectòria professional, suposi un actiu per la comarca. Es valorarà la seva trajectòria, la seva contribució al desenvolupament econòmic, les seves qualitats i el seu compromís amb l'emprenedoria i el món empresarial. L’elecció d’aquest reconeixement és intern.
 • 3. MEMBRES DEL JURAT

  El jurat estarà format pels membres  del Consell Executiu de la FAGEM i un membre designat pel patrocinador  d'aquests guardons.

  Les deliberacions del jurat es faran a partir de tota la documentació aportada per les empreses candidates. Es seleccionaran tres candidates per categoria i el veredicte del jurat es donarà a conèixer durant la celebració de la Nit de l'Empresariat.

  4. REQUISITS

  4.1. Podran optar als premis aquells empresaris de nacionalitat espanyola, i estrangers residents, que desenvolupin la seva activitat empresarial a la comarca del Maresme.

  4.2. Una mateixa empresa o persona física només podrà presentar-se a una categoria dels premis. La FAGEM es reserva la possibilitat de canviar de categoria, prèvia consulta amb el candidat.

  4.3. Per accedir a les categories dels premis, s’haurà d’omplir el formulari penjat a la pàgina web de la FAGEM (www.fagem.org). Alhora, aquest es pot acompanyar de tot aquell material complementari que a judici del candidat pugui ser d’interès per a l’avaluació de la seva candidatura.

  4.4. La informació s’haurà de presentar abans del 17 de setembre del 2018 a les 23.59 hores

  4.5. El jurat realitzarà una revisió de les candidatures dels finalistes, entre les quals es seleccionaran els guanyadors, que es donaran a conèixer durant l’acte de lliurament dels guardons. La decisió del Jurat serà inapel·lable.

  4.6. Els premis no es comunicaran, en cap cas, abans de l’acte de lliurament, que tindrà lloc el 18 d'octubre de 2018.

  4.7. Per a cada categoria esmentada hi haurà tres finalistes i un únic premiat.

  4.8. La informació subministrada es considera confidencial, i només serà utilitzada pels membres del jurat a efectes exclusius del premi.


  La participació  en els Premis  FAGEM suposa el coneixement i l’acceptació de les presents bases. 

La FAGEM és membre de: