ECONOMIA MARESME  CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme és un projecte impulsat per la FAGEM i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus per impulsar la transformació de la comarca cap a l’economia circular. El projecte neix per detectar les oportunitats que el teixit empresarial de la comarca pot trobar en l’economia circular. Durant dos anys s’estudiaran els reptes i les oportunitats de transició cap a la circularitat mitjançant una mirada multisectorial i multiagent.

En l’època que vivim, l’economia circular s’ha convertit en un dels pilars de transformació econòmica. que les empreses puguin conèixer com es troben en matèria de sostenibilitat i conèixer les oportunitats de negoci que poden desenvolupar es converteix en un eix bàsic en qualsevol pla de negoci i creixement empresarial. Es tracta de repensar el nostre model productiu i de consum, entenent els residus com a nous recursos i mantenir aquests en funcionament durant més temps, de forma que puguem evitar l’esgotament de les matèries primeres.


Les 4 fases del projecte

1. Caracterització del territori i dels sectors d’activitat prioritaris.

2. Anàlisi del grau d’implementació de l’economia circular a la comarca i identificació dels agents tractors.

3. Definició de l’ecosistema territorial i full de ruta de transformació

4. Formació i difusió


6 jornades de formació i un  fòrum de tancament

Durant els 2 anys que durarà el projecte (novembre 2023 a abril 2025) es portaran a terme 6 jornades de formació sobre economia circular.

JORNADA TANCADA 18 gener 2024 de 15 a 18 hores: Què és l’economia circular? El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme acollirà dijous 18 de gener la primera jornada del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme. La sessió es centrarà en definir què és l’economia circular, com s’aplica (cohesió entre administració pública i teixit empresarial, sinergies de territori...) i es portarà a terme el taller Què esteu fent? (economia blava, industrial, rural...). La sessió s’adreça al teixit empresarial, personal de l’administració (ajuntaments, consells comarcals...) i personal de parcs tecnològics. L’acte finalitzarà amb una visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.

JORNADA TANCADA 14 març 2024 El teixit empresarial com element clau  del canvi Les estratègies empresarials en economia circular i els models de negoci circulars centraran la segona jornada del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme. La sessió contarà amb una primera part teòrica i un taller per compartir experiències. La trobada s’adreça, principalment, al teixit empresarial; a entitats i associacions que agrupin empreses dels sectors de serveis, industrials, constructors, agricultura i ports; a gestor dels polígons del Maresme i a personal dels parcs tecnològics del territori. Tindrà lloc al Tub Verd i finalitzarà amb una visita guiada per les instal·lacions. 

NOVA DATA 02 maig abril 2024  Governança  en el territori com element clau del canvi. Aquesta tercera jornada del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme està adreçada a personal de l’administració pública amb un enfocament especial en la governança de la circularitat i el paper central dels Ajuntaments. La sessió inclou un taller sobre la relació entre l'administració, l'empresa i l'acadèmia i es portarà a terme a les instal·lacions de l'acceleradora ThinkIn 3D al TecnoCampus de Mataró.

18 juliol 2024  Sessió  de  contrast. La quarta jornada del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme serà online i presentarà les barreres, reptes i oportunitats identificades en relació a la implantació de l'economia circular al Maresme. El taller pràctic d’aquesta sessió es dedicarà a contrastar els resultats i les conclusions de tot el treball fet fins al moment. La jornada està enfocada als ajuntaments del Maresme; entitats i associacions que agrupin empreses dels sectors de serveis, industrials, constructors, i agricultura; personal del Consell Comarcal i altres entitats i associacions de gestió territorial; empreses (en especial dels sectors serveis, industrial, construcció i agricultura); representats dels diversos ports de la comarca; gestors dels polígons del Maresme i personal dels parcs tecnològics del territori. OBRIM INSCRIPCIONS EN BREU

14 novembre 2024  Experiències  público-privades.  En aquesta jornada del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme, la cinquena i que tindrà lloc de forma online, es compartiran experiències amb el comú denominador de l’economia circular, tant des del punt de vista de l’administració pública com del teixit empresarial en relació. Sessió adreçada al teixit empresarial, personal de l’administració (ajuntaments, consells comarcals...) i personal de parcs tecnològics. OBRIM INSCRIPCIONS EN BREU

13 febrer 2025  Finançament.   La darrera sessió del programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme es centrarà en detallar totes les opcions de finançament oberts i a punt d’obrir per aplicar la circularitat a les empreses. La sessió, adreçada al teixit empresarial, personal de l’administració (ajuntaments, consells comarcals...) i personal de parcs tecnològics, es tancarà amb el taller Dinàmica de relació entre entitat finançadora i qui desitja el finançament. OBRIM INSCRIPCIONS EN BREU


El programa ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme tancarà amb un fòrum que tindrà lloc el 17 d’abril de 2025 sobre economia circular al territori i que servirà per presentar els resultats del projecte.


L’Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme, Maresme Circular, és un estudi cofinançat per l’Agència Catalana de Residus.

El Maresme, territori apte per a la circularitat
La comarca del Maresme ha estat identificat pel Consorci de Residus Sòlids Urbans com a un territori amb un potencial destacat en circularitat. Aquest fet i ha donat pas a múltiples projectes d'economia circular. Liderat per l’Ajuntament de Mataró, i en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme, el territori ha impulsat iniciatives com la Càtedra d’Economia Circular i Sostenible, per a la creació i transferència de coneixement, i el Parc Circular Mataró-Maresme, enfocat en la valorització de residus urbans i creació d’un hub de circularitat. Ambdós ens es complementen amb l’impuls de projectes transversals, com la prevenció de residus municipals, i la creació de sinergies amb altres entitats, per impulsar un canvi holístic cap a una economia circular.

Pensant en el teixit empresarial i com es pot aplicar aquesta circularitat a les empreses, existeixen a la comarca dos referents previs. El 2019, la FAGEM ja va liderar un projecte enfocat a l'aplicació de la simbiosi industrial al territori i ASEGEMA, la patronal tèxtil al Maresme, el 2020, va desenvolupar un projecte sobre la circularitat a la indústria tèxtil.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies