La FAGEM entrevista Silvia Tosca, coordinadora de l'Àrea d'Igualtat de la FAGEM

Sandra Garcia,


Silvia Tosca és tècnica de promoció econòmica i treballa com a agent d'Igualtat i tècnica de projectes a la FAGEM. Ella és qui coordina l'Àrea d'Igualtat de la federació i s'encarrega de promocionar i impulsar la igualtat entre les empreses de la comarca.

Quina és la situació general de la igualtat a les empreses de la comarca?

La realitat és que hi ha molt poques empreses al Maresme que tinguin un pla d'igualtat registrat. Poc a poc es van incorporant més empreses però la realitat ens demostra que encara no hi ha massa interès mes enllà del que estan obligades per llei.

Actualment només és obligatori disposar d'un pla d'igualtat per empreses de més de 100 treballadors (a partir del 2022 ho serà també per empreses de més de 50). Més enllà d'obligacions, quins beneficis aporta a una empresa disposar de polítiques d'igualtat?

Els beneficis són moltíssims! Des de disminució de l’absentisme laboral, disminució de la rotació, un increment de la productivitat i la qualitat. Les polítiques d’igualtat acaben repercutint en uns majors beneficis empresarials i menor risc financer. Les empreses amb alts nivells de paritat i on les dones ocupen càrrecs de responsabilitat i lideratge incrementen la seva rendibilitat significativament. També s’ha demostrat que aquestes empreses tenen una major capacitat d’atracció, contractació i fidelització de personal qualificat. I no oblidem la millora de la imatge de l’empresa, la percepció interna positiva i el posicionament i la imatge de l’empresa cap a l’exterior.

Quines són les normes estrella dins d'un pla d'igualtat?

Totes són igual d'importants però potser el més escandalós es la bretxa salarial que trobem en la política de retribucions i que s'ha de justificar a partir del 24% de bretxa. Totes, absolutament totes les empreses han d'adoptar polítiques d'igualtat disposin o no d’un pla d'igualtat i el més sorprenent és que a pesar de que totes, independentment de la seva mida, han de tenir un protocol per la prevenció de l'assetjament sexual i/o de sexe a l'empresa, la realitat és que moltes no en disposen i ni tan sols s'ho han plantejat.

Encara avui dia existeixen barreres a l'hora d'impulsar polítiques d'igualtat?

Malauradament si. La primera barrera és la desconeixença de que les polítiques d'igualtat poden aportar avantatges i bon clima laboral. La segona, que totes les persones han de tenir el mateix sou pel mateix lloc de treball, independentment del seu sexe i això comporta canvis en l'organització i en la política de retribucions. També està el fet que elaborar un pla d' igualtat costa diners a l'empresa però no es té en compte que sovint les administracions treuen convocatòries de subvencions per portar-los a terme. Val a dir que el risc de no disposar d’aquest pla quan es una obligació comporta importants sancions, econòmiques o de no poder accedir a determinades ajudes o licitacions.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.

La FAGEM és membre de:

Modificar cookies