La Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) engeguen un estudi per analitzar el potencial d’inclusió de l’economia circular a la comarca i impulsar la transformació econòmica del Maresme cap a aquest model socioeconòmic. L’estudi s’allargarà un any i mig i se centrarà en la detecció d’oportunitats del teixit empresarial maresmenc en la seva transició cap a l’economia circular. El resultats es presentaran en un fòrum previst per al mes d’abril de 2025.
La presidenta de la FAGEM, Roser Moré, explica que els canvis que es deriven de la circularitat “són gestos simples però amb una alta rendibilitat mediambiental”. Moré, a més, destaca que amb la transformació dels models productius “permeten fer realitat noves oportunitats de negoci, donant valor a recursos sobrants i trobant solucions innovadores en la provisió de recursos necessaris”.
De fet, aquest projecte conjunt de la FAGEM i la Càtedra del TCM neix en un context econòmic i social en què l’economia circular s’ha convertit en un dels principals pilars de la transformació socioeconòmica. En aquest sentit, actualment les oportunitats de negoci que es deriven de la sostenibilitat són objecte d’estudi en qualsevol pla de negoci o de creixement empresarial. “Es tracta de repensar el nostre model productiu i de consum, entenent els residus com a nous recursos, i mantenir-los en funcionament durant més temps, de forma que puguem evitar l’esgotament de les matèries primeres i aturar les piles de residus que generem”, explica la directora en funcions i investigadora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TCM Ariadna Benet.
En paral·lel a l’estudi, el projecte inclou sis jornades de formació per difondre la cultura circular entre el teixit empresarial i administratiu. La primera cita serà el 18 de gener i es planteja com una primera presa de contacte de les empreses amb l’economia circular. La resta de jornades del programa seran al març, abril, juliol i novembre de 2024 i al febrer de 2025. La majoria de sessions inclouran tallers pràctics i es tractaran temes com els model de negoci circulars; la governança circular i el paper tractor dels ajuntaments; les barreres, reptes i oportunitats del nou model productiu; experiències d’èxit de l’economia circular, o les vies de finançament per aplicar la circularitat a les empreses.
L’Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme, Economia Maresme Circular, és un estudi cofinançat per l’Agència Catalana de Residus.
Més sobre ECONOMIA MARESME CIRCULAR: Estudi del potencial de l’economia circular al Maresme
Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.
Comentaris